National Cycling Centre (BMX)
Proud winner of the Queen’s Award for Enterprise 2015

National Cycling Centre (BMX)

  • Client / Manchester City Council / Sport England
  • Sector / Stadia & Leisure
  • Architect / Ellis Williams Architects
  • Main Contractor / Sir Robert McAlpine
  • Location / Manchester
  • Value / £2m
  • Completed / -

Appointed by main contractor Sir Robert McAlpine, Lakesmere’s contract to complete various roofing and cladding works at the new National Cycling Centre included the design and installation of the building’s striking curved Kalzip roof that features 94m long sheets with transverse welded lap detail.

As well as the complex design, as the UK’s first indoor BMX centre, a major requirement of the building envelope was the need to control noise breakout during BMX events, including PA announcements and music. To achieve the desired acoustic performance, careful consideration was given to the sound insulated performance ratings for both the wall and roofs and the roof build-up. The external walls of the Arena, which have been clad in either Trespa rainscreen or Thyssen composite panels, have also been designed to meet the stringent acoustic requirements.

In addition to the building envelope of the main Arena Lakesmere was also appointed to install the roof of the Link Block, which contains a reception, administration area, restaurant and retail unit at ground floor level and the British Cycling offices on the first floor. The Sarnafil roof system specified for the Link Block also incorporates a damping layer with an acoustically absorbent ceiling below to control rain noise.

As the BMX Centre is located adjacent to the existing Velodrome, with the two buildings sharing a communal entrance as part of the National Cycling Centre, access and space on site was extremely limited. Lakesmere therefore utilised the latest logistical planning tools to help ensure the successful progression of the construction programme. In particular, owing to the long length of the Kalzip sheets and the tight site storage restrictions, the team devised a phased programme of site rolling and lap detailing welding to ensure the safe and efficient installation of the roof.

Back to Case Studies

Share and print content

Back to top